moment prosím

Eco Village Moravia – Jak to celé začalo?

15.01.2024  

V roce 2007 jsem se na jednom workshopu zamiloval do přírodních domů a ještě jako budoucí zakladatel Školy přírodního stavitelství jsem neměl ani tušení o možnostech, jaké všichni ve skutečnosti máme. Že dokážeme, podobně jako naši předci, stavět kvalitní zdravá obydlí z místních přírodních materiálů, bez složitých technologií, lehce opravitelné, recyklovatelné, s až neuvěřitelnou životností stovek let.

 

Postupné skládání mozaiky vědomostí a zkušeností z různých staveb, mne dokonce dovedly až k umění využívání fyzikálních principů na větrání, vytápění a získávání energie, a efektivní propojení tradičních a moderních způsobů, až k soběstačným svobodným domům bez potřeby nakupování nových materiálů a bezohledného plýtvání. Nic podobného se na školách neučí, což je škoda pro celou společnost a planetu.

Proto jsem se rozhodl tyto vědomosti předávat široké veřejnosti na online kurzech a různých akcích a v knize „Jak na soběstačný dům“, "Kde domov můj" a "Přírodní stavitelství". Tak vznikla Škola přírodního stavitelství, která právě svým fungováním pomohla ke zrodu spousty přírodních řemeslníků, firem, krásných staveb v ČR a SR a též Eko-osady.

https://i1.wp.com/skolaprirodnihostavitelstvi.cz/wp-content/uploads/2017/09/manual-ekologickej-vystavby.jpg?resize=282%2C300


V Eko-osadě vznikla i možnost absolvovat pobyt v tme www.terapia-tmou.sk nebo kruhový slaměný dům na vyzkoušení www.prirodniubytovani.cz


Spojujeme se v jeden cíl: Ohleduplný a přirozený rozvoj jednotlivce, rodiny a regionu, ke štěstí, svobodě a trvalé udržitelnosti. Cesta (je cíl): Získáním svobody současně přebíráme odpovědnost za své zdraví, sílu, úspěch i vyprodukovaný odpad.

 


Pořádáme kurzy a akce: http://ekovesnice.cz/kalendar-akci

Podporujeme výzkum a vývoj ekologických projektů v praxi. Jako Aquaponia – Chov ryb spojených s pěstováním bio zeleniny. Biomilíř – malá bioplynka, vytápění kompostem, solární elektro vozítko, solární sušičky a větrání, stavba pece, mobilní biodům, permakultura, vyrábění elektřiny z tepla kamen…


Jít cestou přírodní moudrosti. Menší zdravý aktivní dům obklopen zahradou nás léčí, probouzí k životu a spolupráci s přírodou a okolní komunitou. Tento propojený přírodní a sociální prostor nás živí, přináší duševní i tělesné zdraví, vzdělávání pro nás a naše děti a zároveň šetří naši práci a energii. Přírodní domov je místo, kde se cítíme příjemně, obklopeni přírodními materiály a zahradou.

Aktivní přístup k návrhu a stavbě vlastního domu léčí nás samotné. „Zasaď strom, postav dom“ přináší úplně jiný zážitek, osobní rozvoj a celkový význam.

Petr Skořepa

 

 

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 ekovesnice.cz