moment prosím

Kalendář akcí
Klientská sekce

email    

heslo    

Nová registrace | Heslo?!

VH Jde to i lépe! - Speciál Srpen

14.09.2014  
„Éčka“ Éčka. Přicházíme s nimi do styku takřka každý den. Éčka. Zanášejí a toxikují naše oblíbené pokrmy, nápoje a celou naší bytost. Jste těmito přídatnými látkami v potravinách také znaveni? Jak můžeme s potravinovým průmyslem bojovat, když jídlo potřebujeme k životu a zahrádku na pěstování vlastních plodin zrovna nemáme? Dáme Vám pár tipů. Výrobci potravin samozřejmě zaznamenali, že kupující začínají „ve velkém“ zkoumat etikety výrobků a hledají na nich E s trojmístnými čísly. Aby složení výrobku nevypadalo pro zákazníky tak hrozivě, místo tohoto označení uvádějí na obal celé chemické názvy a doufají, že si nikdo ničeho nevšimne. „Éčka“ tam ale stále jsou! Návod na výběr potravin je tedy prostý. V obchodě si vyberte jakoukoliv potravinu, přečtěte etiketu a pokud ve skladbě vidíte složité chemické názvy, výrobek nechte v regálu. Ne všechna “éčka” jsou tělu nebezpečná. Přírodní barviva s označením E, jsou prospěšná, ale na druhé straně jsou některá „éčka“ extra nebezpečná, kdy už jedno E pro nás způsobí jedovatost potraviny. Každé „éčko“ je hodnoceno na stupnici od 1 do 5. Povolený limit, kdy potravina člověku ještě neškodí, je 5. Pokud vidíte na obalu jedno jediné „éčko“ hodnocené číslem 5, tak tento výrobek nekupujte. Nebo může skladba potraviny obsahovat 5 „éček“ s hodnotou 1. Takovou potravinu rovněž nejezte. Viděli jsme bagety nebo dorty, kdy součet „éček“ dosahoval 80-90!! Všechny „dobrůtky“ s tímto hodnocením jsou, jak říkají malé děti, „e-e“ :-D. A hlavně pro člověka jedovaté. Mrkněte na Wikipedii, co znamená jedovatost. Jedovatost potraviny je i to, že Vás něco tráví 20 let. A děkujte hlavně svému tělo, že dokáže tak dlouho vzdorovat. To se projeví nejčastěji ve střevu, na stavu kůže atd. Výraznější nemocí radši dnes vynecháme. Celkově se jedná o překyselování organismu, které je ráj pro civilizační choroby. Například pálení žáhy, které ale často končí několikaletým léčením bez úspěchů. A následně nastupuje finální stádium několika možností smrtelných chorob. Jeden příklad: Kyselina citrónová, která je v pořádku a je skoro ve všem. Pokud ale koupím 5 polotovarů, kde se vyskytuje toto éčko a začnu z toho tvořit domácí výrobek. Výsledek již také nebude v pořádku. Hromadění probíhá i v tomto případě a dostaneme se mimo normální hodnoty. „V práci mívám největší hlad. Kolikrát se stane, že zapomenu svačinu doma nebo ji s sebou nevezmu vůbec. Svůj hladovějící žaludek jsem se na krátkou dobu snažila zahnat mými kdysi oblíbenými gumovými medvídky. A to i přesto, že jsem věděla, že obsahují spoustu „éček“. Ihned po dojedení posledního bonbónku mě zaskočily silné bolesti břicha a pocit na zvracení. Ještě asi dvě hodiny jsem seděla v křesle, mnula si nadmuté břicho a nadávala si, že jsem něco takového vzala do pusy. Od té doby mám na kanceláři pytel plný oříšků, semínek, sušených plodů a je mi hej", říká spoluautorka. Základní fígl, jak vyzrát na „éčka“ je jednoduchý. Nakupujte základní potraviny a vložte do přípravy svoji píli a energii. Výsledný pokrm se Vám odmění skvělou chutí a silnými energiemi pro Vaše těla. (Tip: Tabulku nebezpečnosti „éček“ najdete na webové stránce Emulgátory.cz nebo v knize pana Víta Syrového s názvem Tajemství výrobců potravin. Je dobré si seznam pročíst a popřípadě brát s sebou do obchodu, alespoň pro začátek.) Jíte rádi uzeniny? Růžové šunčičky a salámky doslova vybízejí ke konzumaci, že? Pokud ale mají takovou barvu, můžete si být jisti, že obsahují dusitany v podobě rychlosolí. Ve 2. světové válce využívali vojáci dusitany, mimo jiné, k uskladnění potravin na bojišti, ale nebylo v úmyslu je využívat po skončení války. Některé obchodní řetězce se tím dokonce chlubí: „Speciálně pro naše zákazníky maso a uzeniny konzervujeme a přibarvujeme,“ slyšíme z rozhlasu v Kauflandu. Lidé jim ale na jejich lep skáčou a takové uzeniny stále kupují. Pravá domácí šunka vypadá jinak. Její šedé barvy se nelekejte. Takto vypadá uvařené maso. Lze ji připravit bez rychlosolí a mimochodem…skvěle chutná. Na tomto místě si dovolíme trochu spekulovat. Nenašli jsme na internetu patřičné odborné psaní na téma dusitany a vitamín C. Ale vycházíme z informací, které jsou k dispozici. Proč lidé na předávkování dusitany neumírají rychleji? Může ze to vysoká koncentrace céčka, kterou do nás doktoři a reklamy cpou od rána do večera. Normální zelenina obsahuje dusitany ve velkých dávkách a vitamín C zabraňuje chemickým reakcím. Takže doporučení od nás: přidejte zeleninu k vašim pokrmům - tomuto se budeme věnovat v posledním speciálu. V tomto tématu se nejedná jen o chemikálie dávané výrobci do potravin, ale stejné nebezpečí vychází u ryb z moří. Hádejte, kam odtékají odpadky z výrobků, odpad z lodí a splašky. Sádka, kde jsou ryby nevhodně krmeny a ošetřovány proti plísním, také není výhra. Věnujte výběru ryb větší pozornost a obezřetnost. Existuje několik firem, které vozí čerstvé mořské ryby z ještě čistých oblastí. V okolí máme i kupu nadšenců, co si pro dobrou mořskou tresku dojedou do fjordů a na uloví na moři. Její chuť je vážně nepopsatelná. Rostlinné oleje jsou pro naši stravu přínosem, zvláště ty za studena lisované. Výjimku ale tvoří palmový olej. Od roku 2015 bude jeho obsah v potravinách povinně uveden na etiketě. Palmový olej je získáván průmyslově a pěstovaná plodina obsahuje plno pesticidů. Palmové háje vznikají namísto původních pralesů. Pokud Vám ani toto nestačí k tomu, abychom vynechali tento olej ze spotřeby, tak přidáme ještě nemalou drobnost. Palmový olej na rozdíl od dalších rostlinných olejů naopak přispívá ke všem civilizačním chorobám. Je složen převážně z nasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě značný nadbytek. V minulém čísle jsme měli odstavec o sladidlech. Ale chemická sladidla rovnou vynechejte, použijte stévii (klidně i v tabletách). Zase ale dejte pozor na konzervaci. Existuje jen pár čistých produktů na trhu. Éčka nejsou jen o jídle. Zamyslete se nad tím čím se sprchujete, čím čistíte zuby a v čem perete prádlo. Přes kůži přicházíme do styku s daleko větším množstvím chemických látek. Kosmetika má také svá „éčka“ a je jich nespočet. Počet povolených syntetických látek jde k 10000. Neradíme Vám, abyste hned začali vyrábět mýdlo, šampóny apod. Není to sranda. I když…obyčejné draselné mýdlo je jen o zamixování složek bez vaření. Chemické reakce pak zařídí své a za ? ceny co v obchodě. Ale například zubní pasta bez fluóru by měla být dnes již samozřejmostí. Fluór tlumí činnost zadního mozku (citovou část) a potlačuje svobodné rozhodování. Na zubech naopak zanechává bílé skvrny, kterých se většinou snažíme zbavit. V bio obchodech, ale i v supermarketech jsou takovéto pasty k dostání a neutrhnou Vám peněženku. Chemickou kosmetikou pouze zatížíme odpadovou vodu. Chemie není špatná, pokud ji příroda dokáže rozložit na původní složky!
FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře. Přidat komentář.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 ekovesnice.cz