moment prosím

Eko-osada a domy a pozemky k prodeji či pronájmu

28.01.2024  

V Eko-osadě Bílé Karpaty, jsou k prodeji nebo pronájmu domy a pozemky.

Také jsou v okolí různé pozemky k prodeji, například 2ha v celku či menší i na založení nové menší osady nebo rodového statku.

Záměr je, aby projekt pokračoval a našel vhodné sousedy, chápající výhody soběstačné komunity nejen v této době. Vzájemný respekt a porozumění.

 

Eko-osada

 
Eko-osada je na slovenské straně Bílých Karpat, na kopci a polosamotě, 550mnm, mezi Myjavou a Hodonínem. Končí zde asfaltová cesta a nad osadou jsou již jen louky a lesy.
 
 
Soběstačné pro 2 až 4 rodiny. Pozemky - cca 4ha zahrad, louk a polí. Tři samostatně stojící domy:
 
  1. 6+1 po kompletní rekonstrukci na nízkoenergetický solární dům z jiho-východu prosklený - solární elektrárna i ohřev vody, zateplený lněnou a konopnou izolací, hliněné omítky, vytápění na dřevo centrální vytápění, ohřev TUV. Druhý sporák na dřevo je v kuchyni, který může sloužit jako náhradní menší vytápění, sporák na pečení, vaření i ohřev jídla. Může být i dvougenerační nebo lze druhé patro využívat na akce. Sklepy, dílna, kotelna, Koupelna s vanou, Kuchyň, sporák na plyn a elektřinu. Obývák, ložnice s proskleným jihem a balkónem, dva dětské pokoje, šatna, tělocvična a posilovna. Celkem asi 300m2 užitné plochy.
  2. Slaměno - hliněný dům s rákosovou střechou ve tvaru Srdce asi 50m2, dole je kuchyň, obývák, hliněné omítky, zateplení lněnou a dřevovláknitou izolací a základy z pěnového skla. Stavěná kamna - sporák a koupelna z marockého štuku a nahoře dva pokoje, fyzikální větrání a klimatizace ze studny. Solární ohřev vody. Vytápění pecí nebo centrálním radiátory z kotelny na dřevo z vedlejšího velkého domu. Dům má nyní zatemněná okna, protože se používá na pobyty v tmě.
  3. Kruhový dům - slaměno-hliněný a mobilní 50m2 vybavený apartmán, zateplený ovčí vlnou a slámou a pod ním sklep, pokoj  a skleník s kuchyňským koutem - dříve jako zázemí pro dobrovolníky. Výroba elektřiny a teplé vody z termočlánků na kamnech, větru a soláru. Kolem domu solární sušička, zahrada, bylinky i aquaponický chov ryb. Tento dům je unikátní i tím, že je modulový a tedy mobilní, lze jej v případě potřeby rozebrat a přestěhovat.
 

Popis Eko-osady

 

Eko-osada je na kopci v CHKO Bílé Karpaty, obklopena přírodou, loukami a zvěří. Na pozemku se nacházejí dva domy pro dvě rodiny a dva domky pro pobyty ve tmě. V okolí je asi 16 domů čí hospodářství dalších rodin. V okolí je asi 15 dětí a funguje zde i lesní klubík. Škola, obchod, lékaři a další je 4km dole ve vesnici. Náš pozemek je tedy spíše rodový statek – minifarma určená hlavně k rodinnému soběstačnému životu stranou od neustálého shonu světa.

Ukázková permakulturní plodící zahrada pro 3-4 rodiny, sady, živý plot, jedlý les i louka, léčivé bylinky, koření, rozmanitá zelenina a ovoce, ořechy, vajíčka, a případně i ryby a maso. Také pec na chleba a pizzu, solární sušička, aquaponie na chov ryb, bioplynka vyhřívaná kompostem, splachovací i kompostovací toalety, kořenová čistírna, seník, skleník, 2x kurník krytý zemí, 4x sklep, kůlny, ohrady pro ovce, případně kozy nebo koně na zónové spásání místo kosení. V okolí je celkem 4ha luk a polí a lze přikoupit další. Voda z vrtané studny na kopci, tedy samospádem, funguje stále i bez čerpadla a elektřiny. Celkem 4 studny. Dílna a sklad. Areál je vybaven dokonce i na občasné pořádání poklidných, nehlučných akcí pro 20-50 lidí. Například zde Škola přírodního stavitelství pořádá kurzy a dobrovolnické akce na kterých se studenti učí práci s přírodními materiály, permakulturu a starostlivost o zvířátka.

 
 

Na cvičení a zábavu je zde opičí dráha, pingpong, lezecí stěna, meditační pyramida, velkovní i vnitřní posilovna a tělocvična, terče na lukostřelbu a házení. Hobití sauna, zemljanka, minidomek a další drobné stavby.

 

Osada je oplocena, viz mapa a je připravena na změny ve společnosti, tedy soběstačná potravinově, zdrojově i energeticky.

 
Přes den pracujeme na farmě podle potřeby a ročního období. Umět si vše vyrobit, vypěstovat, bránit se a mít vše potřebné k životu a zdraví je pro nás priorita a svoboda.
 
 
 
 
 

 

 

Cena je vždy na dohodě a je možné koupit jen podíl, zde uvádíme odhad:

a) Hlavní dům 6+1 má celkem 300m2 užitné plochy a vyrábí elektrickou energii pro celou osadu. Oceněno na hodnotu 260tis.€.

b) Vedlejší dům SRDCE má okna směrem na zahradu hlavního domu. Může být vytápěn vlastními zděnými kamny nebo společným kotlem z hlavního domu. Nyní má zabedněná okna a je využívám na pobyty ve tmě, což tvoří stabilní příjem a práci v místě. Oceněno na hodnotu 100tis.€.

c) Kruhový soběstačný slaměný dům v hodnotě asi 80tis.€, který lze částečně oddělit od Ekoosady nebo dokonce tím, že je mobilní jej lze kdykoli rozebrat na panely a přestěhovat.

d) Další pozemky a projekty:

Pozemky 4ha - různé pozemky po okolí, převážně zemědělské jako louky a pole, které lze oddělit po částech: 12000m2 u cesty a domů, zde je možné i plánovat změnu územního plánu, 1800m2 u lesíka uprostřed louky (třeba jen na maringotku), 8800m2 na samotě u lesa a další.


 


 

Spolek Eko-osada z.s. provozuje www.terapia-tmou.sk a www.prirodniubytovani.cz 
www.ekovesnice.cz - kalendář akcí na kurzy a akce.
www.nopatent.eu (www.eco-sci-fi.com) – online kurzy a eknihy. Nabízíme spolupráci či prodejní stránky na přeložení do jiné jazykové mutace.

 



Zajímáte se o soběstačný způsob života bez potřeby sítí systému? 

Využíváme vlastní zdroje jako potraviny, léky, palivo, energie, voda, doprava i příjmy.


 

 

Doporučujeme týdenní či měsíční vyzkoušení na www.prirodniubytovani.cz.

Prohlídky Ekoosady míváme pro zájemce již roky asi na hodinku za doporučený příspěvek průvodci 12€/300kč za osobu a minimálně 2 osoby. To proto, aby byla vyrovnaná energie za čas průvodce. Děkujeme za pochopení.

Prohlídky jsou možné téměř kdykoli (interiéry domů jen když jsou volné, dle kalendáře obsazenosti) a po telefonické dohodě na www.prirodniubytovani.cz předem.


 

Realitky prosím nevolejte ani nepište, děkujeme. Máme záměr to zvládnout svépomocí.

 

Něco více o
Eko-osada: http://ekovesnice.cz/229-projekt-eko-osada-bile-karpaty.html
O nás: http://ekovesnice.cz/508-o-nas.html

Děkujeme za pochopení.

 

Kontakt: ekovesnice@gmail.com


 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 ekovesnice.cz