moment prosím

Prírodné staviteľstvo Bílé Karpaty (SK)

04 - 05.11.2017 místo konání: Eko osada Bílé Karpaty (hranice ČR/SR - 90km Bratislava)

Radi by ste postavili zdravý a cenovo dostupný dom?
Radi by ste si zlepšili vnútornú klímu domu hlinenými omietkami?
Zaujímajú Vás sťahovatelné domy a jurty?

Pozývame Vás na seminár, na ktorom sa budeme venovať výhodám a nevýhodám stavebných a izolačných materiálov, tvarov stavieb. Povieme si, kde nakúpiť aký materiál a ako, kde a prečo postaviť slamený domček, nízkoenergetický, pasívny alebo sťahovatelný dom ...

Tento leták lze stáhnout, uložit jako, pojmenovat "prirodnistavitelstvi.jpg" vytisknout a vyvěsit třeba ve škole nebo knihovně a nebo poslat kamarádovi. Nejlepší věc jakou pro nás můžete udělat, moc děkujeme za podporu našeho snažení.

 

 

V súčasnej dobe sa dostáva čoraz viac do popredia spotreba energií u stavieb. V posledných rokoch narastá počet stavieb nízkoenergetických a pasívnych domov. Táto nízkoenergetická výstavba vyžaduje použitie veľkého objemu izolácií. Tu sa ponúka možnosť použitia prírodných materiálov, ktoré sú energeticky nenáročné pri spracovaní a tým cenovo výhodné. Jednoznačne najviac používaným materiálom v prírodnom staviteľstve je slama a hlina. Tieto materiály sú veľmi lacné, ale podľa spôsobu ich použitia môže prudko narásť pracnosť na stavbe. Niekoľko možných rôznych konštrukcií si ukážeme na príkladoch niekoľkých stavieb.

 

Seminář pro ty, kdo si chcete zlepšit vnitřní klima hliněnými omítkami nebo postavit zdravý dům nebo vás zajímají stěhovatelné domy a jurty. Budeme se věnovat výhodám a nevýhodám stavebních a izolačních materiálů, tvarů staveb. Povíme si, kde nakoupit jaký materiál a jak, kde a proč postavit slaměný domek, nízkoenergetický, pasivní nebo stěhovatelný dům...

 

 

Práce se slámou a hlínou je jednoduchá, ale pokud chcete postavit kvalitní dům s dlouhou životností a za nízkou cenu - je náročnější na informace...

 

Dále si probereme praktickou stavbu slaměného domku nejefektivnější technikou, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí a výrobu vlastních omítek a cihel (odolných i přívalovým dešťům). U nás v osadě máme omítky na jedné stavbě bez jakéhokoli zakrytí už rok a není zde žádné vymývání, žádný degrad materiálu! Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit, co se vyplatí si nechat vyrobit a kdy se mi vyplatí stavba svépomocí. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.

 

Seminář povede: Petr Skořepa 

ktorý stavia domy z dreva, slamy a hliny - netradičné kruhové alebo sťahovatelné domy. Testuje nové techniky na svojich stavbách a teda bude hovoriť o výhodách, problémoch a chybách na rôznych konkrétnych stavbách. Okrem praktických informácií Vám môže sprostredkovať nadobudnuté informácie z oblastí: pasívne domy, prírodné staviteľstvo, zelené strechy, sebestačné domy - earthships, získavanie energie, Geomantia, feng-šuej, liečiteľstvo, poriadok prírody.

Více o Petrovi najdete zde...

 

Reference na naše semináře najdete zde... A články, diskuse a fotky z našich již mnoha předchozích seminářů najdete zde na strankach v Co nabízíme "Proběhlé akce" a "Příběhy z osady", v  galerii  a nebo na youtube nebo na Facebooku...

 

čas a          cena:              SOBOTA

9 00 - 11 00                        

úvod do Živé školy přírodního stavitelství, proč, co lze a za kolik postavit, výhody. Zdravý selský rozum.

Nízkoenergetický, pasivní nebo soběstačný dům? Je třeba drahé technologie jako nucené větrání, rekuperace nebo fungují i jednoduché fizikální principy? Funkční rekonstrukce starého domu na nízkoenergetický - jde to!

Různé alternativní stavby- Domy kryté zemí, Earthships, zemělodě. Solární domy, Biosolarhaus. Odolné konstrukce - Superadobe, DOME, kopule apod.. Rozdíly, výhody a nevýhody v našich podmínkách, ceny? V jednoduchosti je krása.

 

11 15 - 13 00

  

Materiály – Probereme jednotlivé konstrukční a izolační materiály, některé znáte, jiné ne. Plus kontakty na dodavatele netradičních materiálů. Vlastnosti, ceny, výroba a použití netradičních materiálů (ovčí vlna, dřevovlákno, geopolymery atd.). 

Recyklované stavební materiály-staré pálené nebo nepálené cihly, trámy, pěkná a dobrá okna a dveře, kde je v okolí sehnat. Jak udělat velké prosklenné plochy zadarmo. Střešní krytina na 40 let za pár korun. Jak a kde koupit celý dům za 20 tisíc Kč- jednoduchý a účinný návod.

Základy- několik variant a možností. Jaké základy si vybrat, rozdíly, ceny (zda patky, pásy, zemní vruty, použití plněných pneumatik- Earthship, betonová deska bez železa, pěnové sklo, kameny, štěrk apod.). Hydroizolace, tepelná izolace, radon, sklepy.

Střechy- rákosové, slaměnné střechy, dřevěné šindele, pálená taška, fólie. Zelené střechy, zimní zahrady, zelené stěny, předsazené skleníky u domu. Jak na to svépomocí v našich vlhkých a chladných podmínkách. Rosný bod v zimě a průměrné sluneční zisky nebo naopak přehřívání a vysušování.

 

 

13 00 - 14 00

  
Oběd

14 00 - 14 30

Energie- nezávislost- soběstačnost. Kamna, termočlánky, fyzikální principy. Trombeho stěna, větrání, ohrev, soláry, chlazení... Akumulace tepelné energie do pevné hmoty nebo vody. Rychle a jasne, tedy stručne.

 

14 30 - 15 30

Hlína - hliněné omítky - podlahy - cihly.

Dusaná hlína do bednění, války, COB, cihly - vepřovice, kotovice. Výroba vlastní voděodolné venkovní omítky z hlíny kolem nás za pomocí "Přírodní Alchymie". Finální omítky, povrchové úpravy, dekorace, barvení, umělecká práce. Přírodní polymery.
 

15 30 - 16 45

Slaměné  domy obecně. Poučení z historie, životnost, únosnost, tepelná vodivost, neuvěřitelné akustické vlastnosti využívající nahrávací studia, ochrana před vlhkostí, požárem, myšemi a hmyzem. Difúzně otevřené nebo zavřené konstrukce a pozor na rosný bod!

Různé techniky stavění ze slámy, jejich výhody a nevýhody. Samonosná sláma, objemová hmotnost, různé dřevěné konstrukce, dodatečná izolace domu slámou, sláma do podlahy a stropu apod.. Jaké slaměné balíky? Kde je sehnat a jakou kvalitní konstrukci si vybrat.  Raději malé nebo velké jumbo balíky nebo dokonce prefablikované panely?

 17 00 - 18 00  

Efektivní technika "Toma Rijvena", které dávám přednost a to z mnoha důvodů. Ekonomická a pevná, přitom úsporná na dřevo. Technika stavění ze slaměných balíků, která řeší veškeré možné problémy - hořlavost, myši, stlačenost, průvzdušnost, tepelné mosty apod.

Jak postavit menší dům pro dva do 150.000 Kč i s vybavením. Rostoucí dům, přistavíte časem dle potřeby, tedy bez hypotéky. Dokonce tzv. Low-tech a stále nízkoenergetický domek lze postavit téměř zadarmo.

Jak postavit rodinný dům 100-140m2 užitné plochy a s běžným Evropským komfortem svépomocí a do 1mil. Kč.
Ukázky, inspirace, postupy a chyby z několika staveb slaměných domů.
Praktické fotonávody.

 18 00 - 19 00  Jak postavit slaměnou jurtu - nízkoenergetický kruhový dům - fotonávod. Praktický fotonávod. Podrobný rozpočet, konkrétní soupis co kolik stálo.
   NEDĚLE
 

9 00 - 10 00

Architektura reality - vědomé vytváření prostoru variant.

Výběr pozemku, cesta za sny - štestí, náhoda :), intuice, pocity, tvorba záměru. Tato úvodní hodina vám pomáhá upravit si váš projekt na život. Učíme se oživovat hmotu.

 

10 00 - 11 15


Stavební zákon jinak – stav. povolení, územní plány, jak jednat s úředníky, účelové stavby, stavby na zemědělské půdě, pojištění, hypotéky, byrokracie je nepřítel nebo spojenec. Možnosti, které mnohé příjemně překvapí.

 

11 30 - 13 00

Feng-shui, elektromagnetický smog, geopatogenní zony, rozvody elektřiny a vody v domě. Záporné anionty - vliv na zdraví obyvatel, CO2, výběr materiálu a povrchových úprav do interiéru.

Tvary domů a střech, tvarové rezonátory, co se děje v pyramidě, aplikace a vliv Bioarchitektury na pocity obyvatel. Vnímání, jak se cítíte v různých stavbách. Osvětlení, barvy, dekorace.

 13 00 - 14 00
 
Oběd
 

14 00 - 15 30

Kompostovací záchody, kořenová čistírna odpadních vod. Jak fungují v zimě. Skutečná účinnost a stavba svépomocí. Praní, odpady, šedivá a černá voda, malá bioplynka a vytápění nebo ohřev kompostem - Biomilíř.

Závěrečný humor a povídání o Ekovesnici, zdraví, terapii tmou, vyzkoušení si, pomoci na stavbách jiným a pak vám :) a tak vůbec. Zahodit důležitost.

   

 

Začínáme v sobotu v 9 00 (přijďte prosím dříve, mezi 8-9 je prezentace) a končíme v 19 00. Oběd bude 13-14 00 hod, večeře v 19 00 hod, snídaně v 8 00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 14-16 hodinou, podle množství otázek.

Každý účastník celého semináře dostává velké množství informací, tedy veškeré použité prezentace, texty, obrázky, návody, kontakty, odkazy a seznam dodavatelů a ještě mnohem více k domácímu použití a dalšímu samostudiu.

Seminář je jako celek a přednášky na sebe vzájemně navazují! Po dohodě je možné si jej rozdělit (například SO v Praze a NE v Brne).

 

 

Místo konání je:

Škola přírodního stavitelství. Osada je v Bílých Karpatech, přímo na hranicích SR-ČR, mezi Hodonínem (CZ) a Trenčínem (SK). Bližší informace posíláme přihlášeným, jenž poslali zálohu na účast.

 

Prosím domlouvejte na společném cestování ! Kdo jedete autem (kdy, kam od kud a telefon), tak kdo se rádi svezete s někým (kdy, kam, od kud, telefon) zde:

http://ekovesnice.cz/473-spolujizda.html

 

Doporučený příspěvek na naše vaše aktivity (aktuální sbírka je na Živou školu)

3.000,-Kč (111 EUR) nebo 2.700,-  Kč (100EUR)
při poslání příspěvku nebo zálohy 14 dní a déle před seminářem.
Pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro páry, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené třeba o 15EUR (400 Kč) méně. Sleva pro členy spolku Ekovesnice o.s. je 500kč/20EUR. Výhody členství a jak se stát členem je zde v sekci o nás.

Co sebou

Každému asi týden před seminářem posíláme podrobnější informace. Pokud neuvidíte e-mail v Doručené poště 5 dnů před konáním, podívejte se do složky Nevyžádaná pošta. Pokud ho tam najdete, označte e-mail jako "Toto není SPAM".

Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky, psací potřeby.

Ubytování

1. Kdo bude chtít přespávat, může ve vlastním spacáku na naší matraci v chatičkách na táboře, nebo v skromných pokojích na budovaném ekomuzeu za 120 Kč (5EUR)/noc. K dispozici sprcha.

Pro prespani z PA na SO se domluvte předem.

 

2. Na postelích a madracích v Slaměné jurtě, příspěvek 350Kč (13EUR). 

 

3. Pokud potřebujete pohodlnější bydlení se soukromím, tak se domluvte s námi - k dispozici je  "Slaměná jurta" a  Srdce , příspěvky a rezervace viz odkaz.

Již je možné s sebou brát i rodinné příslušníky, kteří pokud se neúčastní přispívají jen na náklady se stravou, ubytování a organizaci na den, kolem 550kč(20EUR), děti 1/2. Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!

Máme ovce, koťata, štěně, psa, slepice, volnou přírodu apod.! :-)

Strava

Cena 400,-Kč (15EUR) os./víkend, sobota oběd a večeře, neděle snídaně a oběd. Vegetariánské, velká část veganská, k pití voda s bylinkami, čaje, káva.

Záloha a příspěvek

Pro rezervaci místa nám prosím pošlete celý příspěvek, případně zálohu 500 Kč (20 EUR) na 4200270652/6800 v Kč (CR) nebo v EUR (SK) na IBAN: SK28 8330 0000 0025 0028 8855 a pro platby z ciziny IBAN: CZ1720100000002500288855, Bic/Swift: FIOBCZPPXXX (účet je veden v ČR na Ekovesnice o.s.). Jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo bez státní předvolby a bez mezer. Děkujeme.

V případě nemoci nebo jiného závažného důvodu jsme vděčni za včasné informování a rádi vás přesuneme na jiný termín nebo jiné využití. Příspěvek vám zůstává evidován v naší Živé kreditní bance pro budoucí výměnu. Zbylé příspěvky lze provést i na místě.

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s. a Eko-osada o.z.

 

Přihlásit se můžete zde:   ZDE...

 
 
 

 

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 ekovesnice.cz